Πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν είναι εφικτό να θέσουμε υγιή όρια στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Το να θέσεις υγιή όρια είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα όχι μόνο για την αλληλεπίδραση με τους γύρω σου αλλά και για την προσωπική σου ευημερία. Είναι φροντίδα του εαυτού. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί μερικά πολύ σημαντικά βήματα για να το καταφέρεις:
1. Κατανόησε τα προσωπικά σου όρια.
Αναγνώρισε ποιες είναι οι ανάγκες και οι αξίες σου. Σκέψου τι σε κάνει να νιώθεις άβολα ή καταπιεσμένο και τι σε βοηθά να νιώθεις ασφαλής. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις προσωπικές σου προτεραιότητες για να μπορέσεις να ορίσεις τα όριά σου.
2. Επικοινώνησε τα όριά σου ξεκάθαρα.
Όταν έχεις κατανοήσει τα όριά σου, επικοινώνησέ τα με σαφήνεια στους άλλους. Μπορείς να το κάνεις χωρίς να φοβάσαι ότι θα γίνεις προσβλητικός ή επιθετικός χρησιμοποιώντας ένα σταθερό και ήρεμο τόνο. Για παράδειγμα: «Θα ήθελα να συζητάμε για αυτό το θέμα μόνο σε συγκεκριμένες ώρες» ή «Δεν νιώθω άνετα να κάνω αυτό που ζητάς». Αντίστοιχα μπορείς να προτείνεις μία εναλλακτική που θα σε έκανε να νιώθεις ασφάλεια και ηρεμία. Συχνά προκειμένου να μην έρθουμε σε άβολη θέση αποφεύγουμε ή συμφωνούμε σε πράγματα και καταστάσεις που ειλικρινά δεν μας κάνουν να νιώθουμε άνετα. Αν όμως δεν επικοινωνήσεις τα όριά σου με τον συνομιλητή σου, τότε δεν θα γνωρίζει και εκείνος την δυσαρέσκειά σου κάτι που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση.
3. Διατήρησε τη σταθερότητά σου.
Είναι πολύ σημαντικό το να παραμείνεις σταθερός στα όριά σου. Αν οι άλλοι προσπαθούν να τα παραβιάσουν, υπενθύμισέ τους με ευγένεια αλλά και με σταθερότητα. Η συνέπεια είναι βασική για να διδάξεις στους άλλους πώς να σε σέβονται αλλά κυρίως για να διδαχτείς πώς να σέβεσαι και εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου.
4. Μην νιώθεις ενοχές.
Θυμήσου ότι το να θέτεις όρια δεν σημαίνει ότι είσαι εγωιστής ή αγενής. Τα όρια είναι απαραίτητα για να προστατεύεις τον εαυτό σου και να διατηρείς υγιείς σχέσεις. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις ενοχές στην αρχή, αλλά σταδιακά θα καταλάβεις ότι είναι απαραίτητο για τη δική σου ισορροπία.
5. Αναγνώρισε και σεβάσου τα όρια των άλλων.
Όπως θέλεις να σέβονται τα δικά σου όρια, το ίδιο πρέπει να κάνεις και εσύ για τους άλλους. Όταν κάποιος σου θέτει ένα όριο, αναγνώρισέ το και σεβάσου το. Αυτό δημιουργεί μία αμοιβαία υγιή σχέση βασισμένη στο σεβασμό και στην ενσυναίσθηση.
6. Μάθε να λες “όχι”.
Το να αρνηθείς κάτι που σε πιέζει ή δεν είναι σύμφωνο με τις ανάγκες σου, είναι δικαίωμά σου. Μπορείς να λες «όχι» χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές, καθώς αυτό σε προστατεύει από την υπερφόρτωση και την εξάντληση. Με την πάροδο του χρόνου, η τοποθέτηση ορίων θα γίνεται πιο φυσικά και θα βλέπεις βελτίωση τόσο στην ψυχική σου υγεία όσο και στις σχέσεις σου με τους άλλους.
Θεολόγου Παναγιώτα – Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια
Related
- 5 Οκτωβρίου, 2024
Όλο και περισσότερο γινόμαστε θεατές σε περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Ποιος ευθύνεται; Τι είναι αυτό που οδηγεί ένα παιδί ή έναν έφηβο σε μία τέτοια συμπεριφορά; Τα πάντα ξεκινούν από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Από τον τρόπο που θα αλληλεπιδράσει ο γονέας με το παιδί. Αυτό που μας λείπει στη σημερινή εποχή είναι τα όρια. Αν εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να βάλω όρια στον εαυτό μου τότε κατ΄επέκταση δεν μπορώ να διδάξω τα όρια στο παιδί μου....
Comments
instagram:
This error message is only visible to WordPress admins
Error: No feed found.
Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.